Yoga och meditation

Många väljer yoga som träningsform av andra anledningar än bara att det är just bra fysisk träning. Yoga gör verkligen underverk för kroppens styrka, vighet och form men förutom detta har yoga dessutom en stor påverkan på vårt inre. Genom yoga lär man sig att andas djupare, lugnare och på rätt sätt. Många yogautövare väljer just yoga på grund av den meditativa och harmoniska delen och det lugn som yogan skänker till vårt inre.

Inom yogan så använder man sig av andningen för att få kontroll och med den styra sina energier inom och utom kroppen. För att få hjälp med detta har man andningsövningar – pranayama övningar som hjälper dig att ta bort det störande sinnet.För att hantera ditt sinne behöver du hantera prana (energin i kroppen). Flödet av prana är i direkt kontakt med andningen. När sinnet är lungt är andningen lugn och vice versa.

På grund av dessa egenskaper fungerar yoga perfekt ihop med meditation. Ja, inte samtidigt kanske men om man kan meditera har man antagligen ännu lättare att lära sig yoga och tvärtom. På meditationer.se finns det ett stort utbud av skivor med guidad meditation för den som vill prova på och lära sig att meditera. Skivorna har olika inriktning så oavsett om du är ute efter att få bättre sömn, behöver hjälp att bearbeta sorg eller en tragedi i livet eller om du helt enkelt bara vill utvecklas och få bättre kontakt med ditt inre, så finns det en skiva och meditationsform för dig.