Extra svettig yoga

Det finns många varianter av yoga, och de har alla flera saker gemensamt. En av dem är att man blir svettig. Allra svettigast blir man dock av bikram yoga.

Yoga är en träningsform som många uppskattar. Eftersom det finns många olika former av yoga kan man hitta den form som passar en bäst. Vissa kanske tänker på ganska extrema positioner, som crow och one arm peacock, när de tänker på yoga. Det går dock att börja träna med ganska enkla övningar. När man sedan kommit igång med att bygga upp sin styrka och smidighet kan man ta sig an mer avancerade övningar, och till slut kan man sträcka ut kroppen och låta den vila bara på en hand.

Yoga är den bästa träningsformen. Det finns alltid nya nivåer att ta sig till, den passar alla oberoende av fysisk form, och oavsett vad man tränar i övrigt kommer man att märka positiva effekter av yogaträningen. Dessutom är det kul.

Yoga-position

Bikram Yoga

Den variant av yoga som av många betraktas som mest extrem är Bikram Yoga, döpt efter grundaren Bikram Choudhury, bördig från Indien men boende i Kalifornien. Denna typ av yoga omfattar 26 övningar, som utförs i rum med hög luftfuktighet, och en temperatur strax över människans kroppstemperatur. Utrustningen är yogamatta, en handduk som läggs över mattan, och så lite kläder som möjligt. Man svettas nämligen kopiöst när man utför Bikram Yoga – två liter per pass är inte ovanligt – och det är en stor del av tjusningen. Det tar tid att vänja sig, men de som provat några gånger brukar fastna för det. Inte minst är det ett bra sätt att gå ned i vikt.

Svett kan dock vara ett mycket allvarligt ämne. Svettmottagningen i Stockholm erbjuder behandling mot överdriven svettning, s.k. hyperhidros. Hyperhidros kan upplevas som ett stort handikapp av de som lider av det.