Yoga- Den optimala träningsformen

Yoga är den optimala träningsformen för dem som känner att man vill kombinera den andliga styrkan med den fysiska. Yogans positiva effekter, som gör att idrottsformen har blivit så populär och omtyckt, är långt ifrån nytt eftersom att Yoga är ett samlingsnamn på de aktiviteter som har utövats av människor i mer än 3 000 år. Det mesta i yogan, oavsett vilken av de olika formerna man utövar, kretsar kring andningstekniker, kroppsövningar och meditation som ska skapa en balans hos utövaren. Många av de olika yogaformernas övningar och positioner är även stressdämpande samtidigt som man både sträcker ut och stärker kroppens muskler och leder.

Yogans olika former och grenar

Yoga är för dem som utövar sporten mer än bara en träningsform och även ett sätt att kunna få tid till att verkligen koppla av i den annars stressfyllda vardagen. Begreppet yoga är en bred beskrivning som i sin tur innehåller en rad olika varianter. Några av de vanligaste är exempelvis Bikramyoga, Poweryoga och Ashtanga vinyasa-yoga. Oavsett vad man är ute efter kommer man därför kunna välja en variant som passar en själv.

Yoga är en träningsform som efter ett tag kommer att hjälpa en att hitta fokus och finna en välmående koncentration även i andra delar av livet, utanför träningslokalerna. Något som för de flesta kan behövas i den annars så stressfyllda vardagen.

Lär yoga med en lärare

Yoga är en träningsform där det finns en mängd material med instruktioner både upplagda på nätet och i böcker. Men att göra det hela rätt är inte alltid så lätt som det kan verka. Är man nybörjare inom yoga eller ser fram emot att pröva bör man alltid gå till ett traditionellt pass där det finns en instruktör eller en yoga lärare. Börjar man med yoga utan en professionell och kunnig lärare ökar risken för att man inte lär sig att hitta ens kropps begränsningar, vilket är lätt hänt när man inte är van. En erfaren yogalärare kan hjälpa till med att bygga upp utmaningarna och övningarna gradvis så att man vänjer sin kropp med de nya övningarna och inte går ut för hårt.