Hur rör sig ditt barn?

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om hälsotrenden och hur den fortsätter vara stark i Sverige.
Bland annat lyfter vi i inlägget att allt fler väljer att skaffa gymkort för att gå på diverse pass och gymma, samt att allt fler väljer att röra på sig i form av promenader eller genom att cykla till jobbet. Självklart berör vi även i ämnet kosten, och menar på att en också kan se en tydlig trend i svenskarnas kosthållning. Allt fler väljer nu att äta närodlat och ekologiskt samt att ta broccoli före pommesfritt. Men, med det sagt, när vi säger allt fler betyder inte alla. För samtidigt som hälsotrenden håller sig stark, blir allt fler även både latare och tjockare. Det gäller även våra barn.

33 procent fler överviktiga barn

 

De senaste decennierna har antalet som är feta och överviktiga ökat med hela 28 procent bland vuxna och för barn har det ökat ännu mer, med 33 procent (källa). Det är en väldigt skrämmande siffra men dessvärre inte speciellt förvånande. I och med digitaliseringen av samhället väljer många barn att sitta framför datorn snarare än att leka på gården, de väljer att sitta inne med mobilen istället för att gå ut på rasten – dessutom är det få som väljer att vara med på idrottslektionerna. Detta i kombination med den feta mat som många barn äter gör att övervikten inte går att undvika. Och övervikt är faktiskt farligt, för ett barn kan det innebära sjukdomar som vanligtvis drabbar mycket gamla människor som till exempel hjärt- och lungsjukdomar samt diabetes.

Här gäller det som förälder och gå in och få igång sitt barn så att hen rör på sig ordentligt. Det måste inte vara träning som löpning eller att gå på gym, det räcker med att hen går på några fritidsaktiviteter eller är ute och cyklar med sina vänner. Dessutom är det viktigt att förse barnen med bra mat, mycket grönsaker och lite socker. Svårare än så är det faktiskt inte, annars kan det bli så att denna generationens barn blir de första som inte överlever sina föräldrar.