Välmående kommer inifrån

Alla vill må bra. Vi vill leva gott, älska oss själva och inte svacka i självförtroendet men som allt annat kommer inte heller välmående av sig självt, utan vi behöver aktivt ta hand om oss och sträva efter det. Vi behöver ta vara på stunder för att träna, meditera och försöka äta bra.

Vår kropp är vårt fort! Vår fysiska och mentala hälsa är två komponenter som egentligen inte kan vara utan varandra. Om ena fallerar, sjunker även den andra. Den stora trösten är att så fort vi tar tag i den ena delen höjer vi också den andra. Det finns mycket vi kan göra för att må bra, dessutom många gånger på egen hand. Ibland kan vi känna oss trötta, inte orka ta tag i träning eller annat. En långdragen förkylning eller om vi har lite sämre blodvärden, kan ibland före ett eventuellt läkarbesök bli bra genom att äta kosttillskott vid sidan av att åter äta en allsidig kost.

Hur ska vi göra för att öka vårt välmående? Dessa tre tips är guld värda för att börja må bra:

  • För fysisk styrka: Att träna gör mirakel för kroppen, för den som är ovan är promenader icke att förkasta utan 30 minuters promenad har visat sig både öka konditionen och vårt psykiska mående positivt.
  • För metal styrka: Att göra yogaövningar hemma eller på gymmet. Det behöver inte vara så avancerat, yoga har rörelser som passar alla. En stunds vila från den yttre världen gör att vi mår bättre och kommer ned i varv. Yoga bidrar till balans i livet.
  • Begränsa intaget av skräpmat: En pizza eller chips en fredag är helt okej men se till att äta nyttiga grönsaker och fetter under större delen av veckan. Att äta grönt är inte enbart sallad, utan exempelvis är avokado rena superfrukten för både mättnaden och kroppen som innehåller massor av vitaminer som är bra för blodtrycket och musklerna.

Bry dig om dig själv

Det kan ibland kännas tungt att orka vara så bra som det krävs. Yttre stressfaktorer såsom jobbrelaterade bekymmer eller andra sociala faktorer som påverkar oss kan ibland ta över mycket av vår vakna tid. Det är en del av livet och för att klara livet börjar resan med sig själv. En person som mår bra och är stark har en bra grund att stå på, när det väl gäller.