Snabb och intensiv träning trendigt

Att träna kort men intensivt spås bli en utav de största träningstrenderna det här året. Träningen ska ske i intervaller och ska aldrig vara mer än 30 minuter. Detta gör att utövaren får riktigt bra träning, samtidigt som hen får tid över till annat.

155919-legs-at-the-start

Det kan vara svårt att ha tid med allt man vill i vardagen. Träningen kan vara en utav de saker som bortprioriteras för att man exempelvis har barn att ta hand om, måste jobba över ofta eller har andra fritidsintressen. Men träningen behöver faktiskt inte ta så mycket av ens tid. Det kan räcka gott och väl att träna i bara några tiotals minuter för att komma i god form. Den här typen av träning, som går snabbt men är intensiv, har blivit väldigt trendig i år.

HIIT en riktig hitt

Träningen kallas HIIT och står för högintensiv intervallträning. Den här träningsformen har utsetts som en utav de trendigaste i år av American Sports College of Medicine och trendrapporten är baserad på intervjuer med flera tusen personer i träningsbranschen, skriver DN. HIIT är alltså en kort intervallträning som man kör i form av cykling, löpning eller övningar hemma eller på gymmet. Det som behövs är egentligen bara en klocka och den egna kroppen. Varför HIIT oftast inte kräver mer än 30 minuter är för att den är så pass krävande och intensiv. Den korta tiden som krävs är ett led till att den blivit så pass populär. Dessutom är vi mer öppna när det kommer till träning och matas ständigt med nya träningsråd som gör att vi vågar gå ifrån gamla traditionella träningstips och testa nya. De stora gymkedjorna har hakat på trenden och Friskis & Svettis har skapat ”HIT 35” medan Sats erbjuder ”21 minute body”.

Maxa för bästa resultat

Även om HIIT är bra och effektivt, är det dock ingen mirakelmetod. Man kan alltså inte få den ultimata superkroppen av att bara köra HIIT, utan man måste som alltid kombinera det med bra mat och en god sömn. För att HIIT ska ge ett bra resultat krävs det dessutom att man verkligen maxar.