Svettas eller andas – vilken yogatyp är du?

Det finns en massa olika typer av yoga. Det finns yoga som är anpassad för återhämtning och yoga som är lika tungt som vilket hårdträningspass som helst. Lär känna de olika yogautövningarna, och ta reda på vilken yogatyp du är!

För den som nyss blivit inspirerad till att testa en yogaform men inte riktigt vet vilken som skulle passa kommer här en enkel introduktion till vilka olika typer det finns. En del som inte testat yoga är nog inte medvetna om hur pass hård träninng yoga faktiskt är, en del yoga genererar mycket svett som vi har skrivit om tidigare. Det finns olika typer av yogaformer och här kommer de vanligaste.

För den som vill ha balans, harmoni och återställning passar yinyoga bra. Många använder yinyoga som ett komplement till sin andra, tyngre träning. Man kommer ner i varv och lär sig arbeta i positioner och spänner av olika delar av kroppen. En annan bra, lite enklare yoga är kundaliniyoga som också utvecklar din spirituella sida. Det här känns för många som en lite ”flummigare” yoga och passar den som vill få ut mer än bara träning av sin yoga.

Mer träning

För den som vill få ut mer träning i sin yoga är ashtanga ett bra alternativ. Ashtanga är fysiskt krävande och arbetar med olika positioner för att utveckla din balans. Denna yogaform är tacksam eftersom den har olika förgreningar man kan arbeta sig igenom och förenar en massa olika traditioner i sig, som meditation, koncentration men även fysiska positioner.

Bikram är för dig som vill ha ännu mer. Denna yoga kallas ibland ”bastuyoga” och utförs i ett rum som är 40 grader varmt. Värmen hjälper kroppen att bli mjuk och stark vilket gör att kroppen också rensar sig när man svettas.

Andra exempel på yoga är:

  • Hathayoga
  • Poweryoga
  • Jivamutki

Det kommer introduceras nya yogaformer nästan hela tiden. Det viktiga är att bestämma sig för ungefär vad man vill få ut av yogan. Ska det vara som ett komplement till din nuvarande träning eller ska det vara sin huvudsakliga träningsform? Läs Expressens artikel som reder ut fler begrepp.