Vadå om?

Vi har skrivit väldigt mycket om yoga på den här sidan. Om vilka träningskläder man ska ha, om hur den kan påverka matsmältningen och hälsan och mycket mer. Men det finns en sak vi inte har skrivit om, och det är just: om. Eller aum, som det också kan stavas.

är tecknet som det handlar om. Och väldigt mycket av den hinduiska och även den buddhistiska kulturen. Det är ett mantra som är den allra heligaste stavelsen inom främst hinduismen, om symboliserar världssjälen och universum. Att yttra stavelsen om är något som många utövare av meditation sysslar med, eftersom det är ett sätt man kan hjälpa sig själv att komma in i ett inre lugn och öka sin medvetenhet om sin kropp och påverka så att man blir mer avslappnad. Eftersom yogan också kommer från den här delen av världen så är det inget underligt att om och yoga har kopplats ihop, och många utövare av yoga använder sig av om för att bli mer fokuserade och avslappnade när de ska ställa sig i sina poser.

Den här videon ger bra information till den som vill börja använda sig av om som ett mantra i sin yoga, för att bli en bättre utövare. Om du inte förstår vad de säger i videon, vilket vi kan anta, så ska vi beskriva det här. Sitt ner på marken med benen i kors, med rak rygg. Andas normalt, men se till att du andas med magen och inte med bröstet, helst ska bröstet inte röra sig alls när du andas. Ta ett djupt andetag, och när du andas ut så ska du uttala ljudet om. De första sekunderna har du munnen öppen och uttalat o-ljudet, sedan sluter du läpparna och uttalar m-ljudet så länge du kan. Du ska känna att det går en vibration genom kroppen när du gör detta. Upprepa flera gånger och känn hur lugnet sprider sig i kroppen.