Träningsformer som är bra för både kropp och själ

Det finns många olika träningsformer som är bra för både kropp och själ. Generellt sett är det allra viktigaste att du väljer träningsformer som faktiskt får dig att vilja röra på dig – och då helst lite varje dag – snarare än att du väljer träningsform utefter vilken som är mest hälsosam.

Oavsett om du vill träna yoga, löpning, styrketräning eller något annat så kommer du få fina hälsofördelar när du väl börjar. Fysisk aktivitet får oss nämligen att producera mängder av må-bra-hormoner såsom endorfiner och dessutom blir kroppen härligt stark utav träning, förutsatt att du också äter näringsrik mat. Givetvis tränar du kroppen på olika sätt beroende på vilken träningsform som du väljer.

En stark kropp

Som ett exempel ger yoga stark mag- och ryggmuskulatur, vilket ger dig en fin hållning och en stark träning på ett skonsamt sätt. Vid löpning ligger stort fokus på ben- och rumpmusklerna medan överkroppen är mindre involverad och därtill ger löpning ett starkt och vältränat hjärta. Vad det gäller styrketräning så kan du i princip utforma träning helt utefter vilka mål du har. Du kan till exempel välja mellan att träna oerhört långsamt eller väldigt intensivt. Du kan också fokusera på de kroppsdelar som du vill utveckla lite extra eller så kan du köra igenom hela kroppen.

Känn lugnet med träning

Det är obestridligt att de allra flesta av oss mår väldigt bra efter ett träningspass. Vi känner oss vanligen lugna och rofyllda. Dessutom är det svårt att inte känna sig nöjd efter att ha klarat av ett träningspass, oavsett om det var ett lättare pass eller ett där du hade svårt att motivera dig själv att börja. Ett sätt att ytterligare öka på denna känsla av välbefinnande är att testa på en av de mest omtalade träningsformerna just nu; get-yoga. Get-yoga innebär att du utför ett traditionellt yogapass omgiven av ett gäng vänligt sinnade getter, vilket har blivit väldigt populärt just på grund av det lugn som djur kan ge.

Fler fördelar med träning

Det finns förstås massvis av fler fördelar med att träna, oavsett träningsform. Några av dem är:

  • Glädjen och välbefinnandet ökar.
  • Stressen minskar.
  • Sömnen blir bättre.
  • Förmågan att koncentrera dig ökar.
  • Kreativiteten ökar.
  • Självförtroendet blir bättre.
  • Du blir friskare och du förväntas öka din livslängd.