Lär dig hjärt- och lungräddning

Hjärt- och lungräddning är kanske inte det man i första hand förknippar med yoga. Vem som helst kan dock drabbas av hjärtstillestånd, och det kan ske nästan när som helst. I Sverige har myndigheterna börjat arbeta för att fler ska lära sig hjärt- och lungräddning, men än så länge går det trögt.

Inom det civila samhället har det dock börjat hända saker, och såväl fotbollstränare som yogainstruktörer genomgår utbildningar där de får lära sig bröstkompressioner och inblåsningar. Framför allt är det vanligt att de som arbetar med bikram yoga får lära sig detta, eftersom det händer att människor svimmar i de varma, fuktiga salarna. Den som förlorar medvetandet har lättare att också drabbas av hjärtstillestånd.

Hjärt- lungräddning kan inte få hjärtat att börja slå igen. Däremot kan man genom kompressionerna hålla blodcirkulationen igång till dess att en ambulans kommer fram. I en ambulans finns en hjärtstartare, också kallad defibrillator, som kan få hjärtat att slå igen, precis som namnet antyder. Hjärtstartare finns därför placerade i offentliga miljöer där många människor rör sig.

Debrifillator

Det finns även företag och organisationer som utbildar i hjärt- och lungräddning. Ett av dessa är HLRhjälpen, vars hemsida man hittar på adressen www.hlrhjalpen.nu. Där går det att boka in utbildningar i HLR. Alla som är aktiva inom idrott och friskvård borde egentligen gå en sådan utbildning, men allra viktigast är det för de som arbetar ideellt eller avlönat med bikram yoga, som redan nämnts, eller med alla aktiviteter relaterade till vatten. Hit hör både sjöscoutledare och simtränare, samt de som är aktiva inom långfärdsskridsko och liknande idrotter. Egentligen borde dock alla svenskar, oavsett fritidsintressen, lära sig hjärt- och lungräddning, eftersom man aldrig vet när olyckan kan vara framme.

Ett kreativt initiativ i Boden

Norrländska Socialdemokraten berättar om ett arrangemang på en vårdcentral i Boden, där man passade på att slå flera flugor i en smäll. Vid ett och samma tillfälle erbjöd man

  • medicinska tester, som ögontryck, blodsocker och blodtryck.
  • utbildning i hjärt- och lungräddning.
  • dans.
  • försäljning av fika.

De två första punkterna sköttes av personalen på vårdcentralen, medan de icke-medicinska bitarna sköttes av den lokala Rotary-föreningen. Syftet med arrangemanget var delvis att få fler att lista sig som patienter vid vårdcentralen.