Yoga på arbetsplatsen

Fördelarna är många med yoga och det har många arbetsgivare blivit varse om. Det kommer nya rapporter om hur anställda känner sig mer tillfreds med vardagen, stressfria och med en andning som de tidigare inte upplevt. Det är inte bara de mentala delarna av de anställda som blivit bättre, bålstabiliteten har ökat och därmed är skaderisken från att sitta och jobba vid datorn betydligt mindre. Yoga har verkligen en önskvärd träningsform för den som har många stressade och sjuka anställda, fördelarna är många!

Kvinnliga yogautövareAtt införa obligatorisk yoga kan för många låta som en bestraffning men faktum är att det är raka motsatsen. De positiva hälsoeffekterna är så stora att den som ”tvingas” delta kan direkt känna skillnaden i sitt inre. Det finns flera kärnord som en arbetsgivare bör tala om när de eftersöker personal som är mindre stressade, har bättre hälsa och helt enkelt gladare. Det man som arbetsgivare kan göra är mycket och för att det ska bli rätt så kan man tänka såhär:

  • Friskvård är otroligt viktigt och även om många företag har friskvårsbidrag att tillgå så är det en bit kvar för många. Att införa ett obligatoriskt träningspass minst en gång i veckan är verkligen att ta det lite längre. Många efterfrågar fysisk aktivitet när de sitter vid datorn så mycket som de faktiskt ofta gör.
  • Mindfulness är verkligen ett kärnord som arbetsgivare bör ta till sig, det kan uppnås genom en stressfri miljö men också genom mycket tankekraft som man får via yoga och meditation.
  • Bålstabilitet, starka magar och ryggar är nyckeln till mindre sjukskrivningar, det går självklart att införa ergonomiska stolar från belttonshop som tränar ryggen och det är jättebra! Det går också att ta steget längre, genom att faktiskt införa yoga på arbetsplatsen.
  • En glad och nöjd personal är alltid att försöka uppnå, tyvärr är inte alltid möjligt med de medel man har på arbetsplatsen. Då kan det vara värt att tänka om kring kommunikation och interaktion. Kanske behöver er personal släppa ut lite ånga och få slappna av tillsammans med sina kollegor.

Mer fokus på jobbet

Det är med motstridiga känslor som många arbetsgivare tampas med, är det lullull att inför yoga och är det något som kommer att ta bort fokus från jobbet? Det går att argumentera tvärtom, när en person är avslappnad och uppnått mindfulness är det enklare att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. Anledningen är enkel och handlar om att när det inte finns flera störningsmoment att fokusera på så kan man enklare lösa den aktuella uppgiften. Detsamma gäller för positiva och negativa tankar, de negativa har en tendens att dra ner humöret och ta för mycket plats. Det är därför viktigt att få sina anställda att fokusera på nytt och på det positiva. Det är också enklare för den som är smärtfri att utföra sitt jobb, den som lider av ryggsmärtor måste nämligen röra runt mycket och tappar lätt fokus där med, tankarna går helt enkelt till det smärtande området. Med Yoga tränar man upp en stark och nöjd personal.